KONVOY KURALLARI
ENDOST etkinliklerinde konvoy olarak hareket edilmesi durumunda katılımcıların aşağıdaki kurallara uyması zorunludur.
Konvoyun organizasyon tarafından seçilen bir lideri ve gezi rehberi vardır. Lider ve rehber aynı kişi olabilir.Tüm katılımcılar liderin talimatlarına uymalıdır. Lider konvoyun ilerlemesi ,düzeni ve varış noktasına ulaşmasında öncülük eder. Konvoy lideri yola çıkılmadan önce tüm katılımcılara toplu olarak bilgi verecek ve katılım taahhütnamesine imza alacaktır.
Konvoyun sıralaması çok özel haller dışında ve lider tarafından değiştirilmediği sürece her zaman korunmalıdır.. Hiçbir araç önündekine,arkasındakine ve lidere haber vermeden konvoydan ayrılamaz ve konvoyun düzenini ve güvenliğini tehlikeye atacak davranışlarda bulunamaz. Konvoy içerisinde kurallara uymayan ve tüm konvoyun güvenliğini tehlikeye düşürecek davranışlarda bulunan araç ve sürücüsü, konvoy lideri tarafından konvoydan çıkarılabilir,yeri değiştirilebilir veya uyarılabilir.
Lider; konvoy yola çıkmadan önce araçların özeliklerine göre (telsiz,vinç ,araç hızları ve sürücülerin tecrübesi gibi detaylara göre )araç kontrolü ve sıralaması yapar.Gezinin önceden ilan edilen yıldız sınıfına uymayan araçlar konvoydan çıkarılır .
En az iki aracında telsiz olan bir konvoyda telsizli araçlar başa ve sona yerleştirilir. Diğer araçlar aralara yerleştirilir. Telsizler her zaman en iyi duyma konumunda bulundurulur.Araç arası mesafe telsiz mesafesini aşmamalıdır.Eğer el telsizleri kullanılacaksa telsizler için yedek pil bulundurulmalıdır.Telsizlerin testleri konvoy yola çıkmadan yapılmalıdır.
Konvoya katılan araçların eksiksiz ve bakımlarının yapılmış olması gereklidir.Bakımsız ve donanımı eksik araçla yola çıkmak tüm konvoyu olumsuz etkileyeceğinden bu konudaki sorumluluğun sizde olduğunu unutmamalısınız.
Konvoy hızının doğal olarak tespiti ve korunabilmesi için yavaş araçların önlerde yer alması tercih edilir.
Konvoy sıralamasında mekanik bilgisi olan arkadaşların arkalarda yer alması arıza durumlarında müdahalenin çabuk ve kolaylığını sağlayacaktır.Hareket halinde iken arıza durumunda, lider tüm konvoyun beklemesi veya konvoyun arızalı araç dışında devam etmesine veya konvoyun bölünmesine karar verebilir.
Konvoydaki her araç arkasındaki araçtan sorumludur. Araçlar arasındaki mesafenin uzadığı durumlarda her araç kavşak veya yol ayrımlarında arkasındaki aracı bekler, gelince hareket eder. Yol şartları dikkate alınarak sizin arkadaki aracı görmeniz yeterli değildir onun sizi gördüğünden emin olmanız gereklidir. Özellikle arazi şartlarında ve engel geçişlerinde sürücüler kendilerinden önceki aracın emniyetle geçtiğine emin olduktan sonra hareket edecek ve bir sonraki aracın durumunu kontrol ettikten sonra ilerleyecektir.
Konvoydaki her araç trafiğe açık yollarda tüm trafik kurallarına uyacaktır.Tek şeritli yollarda,konvoy dışı araçların sollamasına müsaade edilecek ve telsiz mesafesini kaybetmeyecek kadar gerekli sayıda ara bırakılacaktır.
Hiçbir gerekçe ile içkili araç sürülmesine müsaade edilemez.
Sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takması emniyetimiz için şarttır.
Bütün araçlar gündüz yolculuklarında dahi kısa farlarını mutlaka açık tutacaklardır.
Gezi’ye katılacaklar, gezi için verilen saatte toplanma yerinde olamayacaklarsa durumdan ilgilileri haberdar etmekle yükümlüdürler. Konvoy önceden ilan edilen saatte hareket eder.
Tüm bu kurallar siz değerli katılımcıların can güvenliğini korumak, yapılacak yolculuğun herkes için sorunsuz ve keyifli geçmesini sağlamak amacı ile belirlenmiştir. Azami olarak dikkat etmeniz hem sizi hem de tüm konvoyu korumak için son derece önemlidir… Herkese keyifli seyahatler dileriz.