*** HİJYEN
- Bir sabun alıp bunu bir rende (veya meyve/sebze soyucu) ile ince ince dilimlersen tek kullanımlık sabunların olur. Sabun tozu haline de getirebilirsin tabi.
- Yanına alacağın kalın ve büyükçe poşetler her türlü pisliğini eve götürmene yardımcı olur. Çok gerekmiyorsa dağda bulaşık yıkamaya uğraşma.
- Çöpler gömülmez
- Dolu olarak götürebildiğiniz her şeyi boş olarak da geri taşımanız mümkündür. Tembellik edip orada bırakma sakın.
- Kaka yaparsan göm. Daha iyisi, bir çukur yap öncesinde. Suya yakın yerlere yapma.
- Çöp torbası, tuvalet kağıdı, havlu kağıt, ıslak mendil unutma
*** ÇADIR
- İyi bildiğin bir yer değilse güneş batmadan kamp kurulur. Çevresini görmediğin bir yere kamp kurma.
- Tek katlı çadırda içerisi nem olur, üstelik daha az izolasyon sağlar.
- Akşam erken yatacaksan çadırı (ateşin ve sohbetin bol olduğu) meydandan uzağa kur
- Çadır kazıklarını iyice çak, birileri ayağında terlikle onlara parmağını vurursa yarılır kesin. Hava çok sakinse ve açıklık bir alanda değilsen kazıkla iple falan uğraşma hiç, içine malzemeleri koy gitsin. Hem rahatsız olursan yer değiştirmesi de kolay olur.
- Çadırlar arasında gezerken karanlıkta iplere takılan çok olur, özellikle kafa iyiyse
- Çadırın altını iyice düzle, eğimli bir zemine asla çadır kurma. Bütün gece kayıp durursun, uyku imkansız olur.
- Çadırın kapısını asla açık bırakma.
- Kamp alanında çok çadır olma ihtimali varsa arabanı çadırın dibine götüreceğim diye çadır alanına sokma. Hem etrafın çadırlarla çevrileceği için orada mahsur kalırsın, hem görüntüyü çok bozar hem de birileri senin yüzünden yamuk bir yere çadır kurmak zorunda kalır.
- Gece çadırda rahat edemedim diye arabada yatma donarsın ve hiç rahat edemezsin. Arabanın kaportası büyük bir radyatör görevi görerek içeriyi çok soğutur. Sonra üşüyüp gece gece arabayı çalıştırırsan çadırlardan şikayet gelir emin ol. Sen sen ol mutlaka rahat edeceğin bir ortam kur çadırında. Önceden 10 dakika gir yat emin değilsen.
- Ayakkabıyı çadır dışına bırakacaksan bir poşete koy ve ağzını kapat. Çadır içine alacaksan da poşetle al.
- Uyku tulumu yatana kadar açılmaz
- Giyecekleri çadırın yan tarafında (yatağın kenarına falan) koyarsan gece yanlardan süzülen nem onları kesin ıslatır. Naylon torba ile sakla veya çadıra değmeyen bir yere as.
- Sabah hava serin oluyorsa ve soğuk şeyler giymekten nefret ediyorsan kıyafetlerini bir torba ile uyku tulumunun içine al
- Yağmur ihtimali varsa çadırı çukura kurma, az da olsa tümsek olsun.
- Çadır içinde ateş, ocak vb yakılmaz. Pro ise o başka ama yine de devrilince etrafı tutuşturacak (sıvı yakıtlı) şeyleri asla yakma. Çok dikkatli olmak kaydıyla reşo yakıtı olabilir.
- Suyun çok yakınında çadır kurarsa gece kurbağalar seni uyutmaz
- Yerdeki ayak izlerine bakarak sabah oradan sürü geçip geçmeyeceğini anlarsın. İneklerin göç yolunda kalma, inan her şeyi ezerler ve yerler. Soslu tavuk kanadını paketiyle yediklerini gördüm.
- Gece üşürüm diyorsan yanına sıcak su torbası al, yatmadan 1 saat önce doldurup at uyku tulumunun içine. Pet şişe de olur ama çok sıcak su koyarsan gece açılma riski var, rezil olursun.
- Şişme yatak, özellikle hava veya yer biraz serinse içindeki hava soğuduğu için gece üşütmeye başlar. Üstüne bir mat, battaniye ve yedek uyku tulumu sersen iyi olur.
- Uyku tulumuna kalın kıyafetlerle girme sakın. Gece terlersen ısınmak yerine donmaya başlarsın
- Plates, yoga vb için kullanılan geçmeli matlar çok keyif düşkünü olanlar ve çadırda fazlaca vakit geçirenler için birebirdir. Tabana döşe, hem soğuğu nemi keser hem de yumuşacık olur.
- Rahat yastığın yoksa rahat uyuyamazsın
- Karınca yuvasının yakınlarına çadır kurma
*** YEME İÇME
- Sofran ve mutfak malzemen hazır olsun (çatal/kaşık, bardaklar, küçük tava/sac, bıçak, kesme tahtası, spatula veya tahta kaşık, şiş vs vs)
- Masa örtüsü ve birkaç parça temiz el bezi rahat ettirir, özellikle bayanlar varsa
- Çaydanlık veya hiç olmazsa bir demlik bulunsun. Ateşe koyacaksan gözden çıkardığın bir şey olsun, kapkara olacaktır.
- Baharat ve tuz iyidir. Kapaklı sakız kutuları iyi birer baharatlık olur. Saydam pipetlere doldurabilirsin, çok az yer kaplar. Bir ucunu yakarak kapatmayı unutma.
- Her zaman evde yapamayacağın değişik yemekler dene (çingene tavuğu, bütün soğan içinde közde yumurta, sacda birşeyler, alüminyum folyo içinde türlü veya güveç, kağıtta kebap, köze gömülmüş soğan/sarımsak/patates, sopa ucunda sucuk/mantar/marshmellow falan filan). Bir gün sağlıksız beslenirsen bir şey olmaz.
- Hazır kahve ve çay getirmeyi unutma. Sabah kalkınca akşamdan kalan közde yapılan bir acil çay gibisi yoktur.
- Hem çay/yemek hem ısınma için uzun süreli bir ocak istiyorsan talaş sobasını veya İskoç sobasını (scotch stove veya laplander stove) dene
- Köpükten kapaklı bir kutu bulursan, içini buz doldurun ve üstüne kadehler için delik aç. Al sana uzun süre dayanacak bir ehl-i keyf.
- Bilmediğin şeyleri doğaldır diye yeme aman. Bildiğin bir şeye çok benzetirsen ve ille de yemek istersen önce bileğin nabız bölgesine, sonra dudak kenarlarına sonra da dilinin ucuna değdirerek test et. Rahatsızlık verirse yeme, eve kaynanaya götür.
- Portakalın varsa, yarım küre şeklinde içini oyarak portakalı çıkar. Kalan kabuğun içine marshmellow koyup at mangalın üstüne (içine konacak şeyler konusunda yaratıcılığını kullanabilirsin)
- Evde kek hamuru hazırlayıp yine portakal içinde çocuklar için küçük kekler yapabilirsin
- Büyükçe bir soğanın tepesini kesip içini oy. Oyuğa 1 veya 2 yumurta kır, varsa maydanoz, baharat ve biraz da soğan ekle. Tepeden kestiğin parçayı kapak gibi tak ve yarıya kadar göm közün içine. Yumurta kabarıp kapağı dışarı atınca ateşten al ve asla hemen yeme. Kokla, seyret, herkese göster, fotosunu çek sonra ye.
- Ateş yakmak için çıranın yanış sıra yağ, gaz veya mum emdirilmiş pamuk topları (veya makyaj temizleyici pamuklar) çok işe yarar. Önceden vakit olursa hazırlayıp torbala. Yıllarca dayanır.
- Doritos iyi yanar, çıra yoksa bir düşün.
- Yumurta taşımak sorunsa önceden bir pet şişenin içine kır ve öyle götür. Hatta oldu olacak içine kaşar rendele, tuz biber de at.
- Aluminyum folyo içinde patlamış mısır yap
- Aluminyum folyo içine çikolata, marshmellow ve meyve parçaları koyup ağzını iyice kapat ve közden biraz yukarıda azıcık beklet, çikolata erisin yeter. Çocuklar ve bayanlar için süper bir atıştırmalık. Eğer varsa, folyoya sarmadan önce malzemeyi dondurma külahına doldurabilirsin.
- Mümkün olan her şeyi evde hazırla. Sebzeleri soyup doğra, eti terbiyele, yumurtayı çırp (mesela kaşar ve maydanozla), sandviçleri hazırla, vb. Kampta yapacak çok iş çıkacaktır nasılsa.
- Evde ekmek veya kurabiye hamuru hazırla. Bir dal parçasına (veya mesela sosise sucuğa) sarıp direk ateşte pişir. Dene mutlaka.
- Donmuş 1.5 litrelik pet şişe seni 1 gün idare eder. Pette donmuş su asla içilmez ama yanına koyacağın gıdaları soğuk tutmaya yarar. Büyük marketlerde bulunan soğuk tutan torbalardan al mutlaka. Hatta birkaç tane alıp iç içe koy, etin peynirin sağlam kalır.
- Bazlama arasına kaşar ve sucuk koyup at mangala veya sacın üzerine. Akar falan dersen alüminyum folyoya sarmayı dene.
- Yumurtanın sivri tarafını bir iğne ile delip közün içine koy. 10-15 dakikaya hazır.
- Poşette omlet. Fırın torbasına omlet malzemelerini koyup kaynar suya at bu kadar. Temiz tava yoksa bu yöntem lazım olur.
- Ekmek kızartma tavası. Bu da ne demeyin. Şu eskilerde çok kullanılan, ocak üstünde iki taraflı ekmek kızartmaya yarayan metal malzeme var ya, o işte. Çok çok işe yarar. Ateş göstermeden mangal ve özellikle köfte yapmaktan, omlet, tost yapmaya kadar. Uzun saplı olanları makbuldür.
*** MALZEME
- Üstten kapaklı büyükçe plastik kutular (50-60 cm en) birçok kamp malzemeni özellikle mutfak malzemeni ve gıdayı alır. Doldur içine rahat edersin. Koçtaş’ta Metro’da falan var. En iyisi mutfak kutusu ve eğlence kutusu diye 2 ayrı kutu yapmak.
- Kafa lambası çok büyük bir rahatlıktır. Olmazsa olmaz.
- İyi bir bıçak her zaman lazım olur.
- Naylon ambalaj ipi ve çamaşır ipini mutlaka al yanına. Paracord çok iyidir, hele bir de bileklik veya kolye gibi örme yöntemlerini biliyorsan.
- Alüminyum folyo her derde devadır. Tava, fırın, güveç, tencere, ehlikeyf, pişirme kağıdı, yemek termosu, mangal temizleyici, tutacak, solar pişirici, ısı izolatörü, pas giderici, makas bileyi, huni, ambalaj kağıdı, şişe/kavanoz/tencere/tava kapağı, sahte balık, tamir malzemesi, güneş siperliği, tüp gaz rüzgarlığı, kuru kibrit paketi, gevşek pil sıkılaştırıcı, reflektör olur, olur da olur. İletkendir, geçirgen değildir, yanmaz, sağlamdır.
- Hep yanında taşıdığın bir suluk, termos veya başka bir malzeme varsa bunun etrafına duct teyp denen gri renkli sağlam bantlardan sar. Hem izolasyona faydası olur hem de bant lazım olduğunda yeri bellidir. Duct teyp de alüminyum folyo gibi yüzlerce işe yarar, hayat kurtarır.
- Kuru kibritin hep olsun. Su sızdırmaz bir sakız kutusuna koyabilirsin. 0 numara zımpara kağıdı kibriti yakar, küçük bir parçasını kutunun kapağına içeriden yapıştır.
- Yedek kıyafet ve iç çamaşırı. Fazladan yumuşak bir tişört getirirsen kıyafetleri içine koyup yastık olarak kullanabilirsin.
- Gazete kağıdı çok işe yarar
- Az da olsa bulaşık deterjanı gerekir. İçine sünger de koyabileceğin ağzı genişçe küçük bir plastik şişeye koyabilirsin
- Şapka, buff, bandana
- Katlanır sandalye olmazsa olmazdır. İlaveten katlanır bir sehpa ve masa çok işine yarayacak. Yerde veya dizde yemek hazırlamak bir eziyet.
- Şart değil ama yer varsa küçük bir kazma, kürek, balta. (çukur açmaya, ateş taşımaya vs)
- Bir olta takımı
- Kilitli poşetler çok şeyi paketlemenize yardımcı olur. Mesela baharatlar, sıvı deterjan ve sünger, gıdalar, doğranmış sebzeler vs vs. Kamptan birkaç gün önce edinin değişik boylarından.
- Kamp tüpü denen minik tüpler hızlıca çay yapmaya, çocuklar için makarna falan yapmaya birebir.
*** EMNİYET
- Emniyet ve tedbir altın kuraldır
- Orman içlerine falan dalacaksan mutlaka gitmeden birilerine haber ver. Telefonuna güvenme.
- Çantaları asla ama asla açık bırakma. Eve içinde ne götüreceğini bilemezsin.
- Gece açıkta yiyecek ve çöp bırakma, vahşi hayvanlar veya köpekler gelip dağıtır. Poşete koysan bile yırtarlar. Yüksek bir yere as en iyisi.
- Yiyecekleri çadıra da alma. Gece bir ayının kokuya gelmesi hoş olmaz. Mümkünse arabaya falan koy ya da yüksek bir dala as
- Mümkünse çadırını yemek pişen ve yenen yerden uzağa kur
- Etraftaki hayvanları asla besleme, başa bela olurlar
- Mümkünse gece herkes yattıktan sonra çişe falan gitme, birileri gittiğini bilsin hiç olmazsa. En iyisi çadırda bir pet şişe bulundurmak J
- Böcek kovucu sprey lazım olur, unutma (DEET oranı yüksek olsun). İnternette evde yapabileceğin böcek kovucu tarifleri de var bir çok.
- Johnson Bebe yağı da sinekleri kaçırır
- Arabaların cam ve kapılarını açık bırakma, yol boyu böceklerle uğraşırsın
- Bir ilkyardım kiti bulundur
- Eğer yağmur ihtimali varsa bir kaçış yeri hazırla gider gitmez. Çadırcılardan ucuza alınacak bir branda iş görecektir.
- Suyun iz yaptığı yerlerde kamp yapma, senin oralara damla düşmezken yukarılara yağacak yağmur sel olur gelir