KARAVAN ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? KARAVAN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.
Öncelikle karavandan nasıl bir beklentiniz var? Rahatlık, konfor, güvenlik, ulaşılabilirlik vb.. Bu soruları cevapladıkça karşınıza iki seçenek çıkacak.
ÇEKME KARAVAN MI? MOTOKARAVAN MI?
Dünyanın en zor ve kişiselleştirilmiş sorusuyla baş başa kaldığımıza göre çekme karavan ve motokaravanları inceleyelim.
ÇEKME KARAVAN ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Çekme karavan almadan önce bir binek arabaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Binek araba seçiminiz tamamen sizin tercihlerinize bağlı olmakla birlikte 1.6 dizel bir araba tercih edilebilir. Benzinli bir araba almayı düşünüyorsanız yada benzinli bir arabanız varsa tork farklarından dolayı sizi biraz zorlayabilir.
Çekme karavanlarla motokaravanlar arasında (tuvalet konusunda) bariz bir fark yok. Kasetli tuvaletler her iki tercihte de rahatlıkla kullanılabilir. Kasete atacağınız kimyasallar sayesinde koku yapmaz ve tüm atık sıvı hale getirilir. Verdiğiniz molalarda kasetleri boşaltmayı unutmayın.
Çekme karavanla motokaravan arasındaki farklardan bir taneside, çekme karavanınızı kamp yerinize çekebilir, binek aracınızdan ayırabilir ve dilediğinizce gezebilirsiniz. Motokaravanların giremeyeceği yerlere girebilir, motokaravanlarda yaşayabileceğiniz manevra sıkıntılarını yaşamazsınız.
Çekme karavan vergilerinden bahsetmeden de olmaz. Çekme karavanlarda; karavan ağırlığına dayalı bir vergilendirme yok. 750 kg’a kadar araç ruhsatı & muayenesi gerekmez. Çekme karavan için çekici aracın (binek aracın) plakası ve B sınıfı ehliyet yeterlidir. Çekme karavanın ağırlığı 750 kg’ı geçiyorsa; karavanın ayrıca tescil edilmesi gerekir. (Ruhsat almanız gerekir.)
750 kg’dan yüksek bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız, 2 yılda bir muayeneye gideceğinizi de unutmayın. (Yıllık vergisi yok.) Ayrıca 750 kg’dan yüksek çekme karavanı çekebilmeniz için B sınıfı ehliyette yeterli olmayacak. B sınıfı ehliyetinize ek olarak römork çekebilir ibaresi ekletmeniz gerekecek. Yada D sınıfı ehliyet almalısınız.
MOTOKARAVAN ALMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Motokaravan almadan önce çekme karavan gibi bir binek arabaya ihtiyacınız yok. En fazla arkaya bir bisiklet monte edilebilir. (Doğa turları, market ihtiyaçları vb.)
Motokaravanda kampınız, kontağı çevirir çevirmez başlar. Kontağı çevirmeden önce tüm eşyalarınızı sabitlediğinizden emin olun. Unutsanız dahi karavanınız ilk kavşakta size hatırlatacaktır.
Motokaravanda en önemli noktalardan bir tanesi çekme karavanda da olduğu gibi ağırlık ve ağırlık dengesi. Karavan mobilyaları ve diğer araç gereçler ne kadar hafif olursa o kadar iyi diyebiliriz. Bu ufak detay size yokuşlarda çekiş gücü ve yakıt tasarrufu olarak geri dönecektir.
Motokaravanın en büyük artılarından bir tanesi de soğuk içeceklerinizi, yemeklerinizi buzdolabından hemen çıkartıp tüketebilirsiniz. Çekme karavana karşı kazanılmış bir zafer daha diyebiliriz. Tuvalet ihtiyaclarınızı da aynı şekilde giderebilirsiniz.
Motokaravanda çekme karavan gibi 80km/saat zorunluluğu yok. Yol kurallarına göre hızınızı düşürebilir yada arttırabilirsiniz. Eğer büyük araç tecrübeniz varsa motokaravanda rahat edersiniz. Motokaravan alana dek binek araç kullandıysanız ve motokaravan almayı düşünüyorsanız dönüşlerde biraz zorlanabilirsiniz.
Motokaravan vergilerinden bahsetmeden de olmaz.
GÜNCEL KARAVAN VERGİLERİ
Karavanlar için yıllık olarak karavan sahibinden tahsil edilen vergiler, karavan modellerine göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle çekme karavanların bir vergiye tabi olmadığını belirtmeliyiz. Çekme karavanlar periyodik muayeneleri ve çeki demirinin ruhsata işlenmesi dışında mali işlemlere tabi değildirler.
Motokaravan vergisi hesaplanırken motor hacmi göz önünde bulundurulmaktadır. Hacmi 1901 cm3’ten küçük ve büyük olan motora sahip motokaravanlar ayrı olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca sahibi olduğunuz motokaravanın yaşı da motor hacminden sonra ikinci belirleyici kriterdir. Bu bilgiler doğrultusunda 2020 yılı için güncel karavan vergisi şu şekildedir;
Motor hacmi 1901 cm3 ve daha fazla olan motokaravanlar için;
1-6 yaş arası motokaravana ait vergi 2311 TL
7-15 yaş arası motokaravana ait vergi 1536 TL
ve 16 ve daha yüksek yaş motokaravana ait vergi 958 TL’dir.
Motor hacmi 1900 cm3 ve daha az olan motokaravanlar için;
1-6 yaş arası motokaravana ait vergi 1536 TL
7-15 yaş arası motokaravana it vergi 958 TL
ve 16 ve daha yüksek yaş motokaravana ait vergi 570 TL’dir.
Kaynak ve resmi yazıya 27.12.2019’da resmi gazetede yayınlanan Motorlu Taşıtlar Genel Tebliği‘nde 4. Madde B Bendinden ulaşabilirsiniz.